Ondertekening koopovereenkomst gebouw de Spiegelhorst

Ingeborg Vos 21-06-2024 543 keer bekeken

Het staat er nu verlaten bij, het voormalige opleidingsinstituut De Spiegelhorst, in Crailo. Nu nog een wat troosteloze aanblik van beton, ingeslagen ramen en achterstallig onderhoud. Nog even en dan wordt dit gebouw getransformeerd van een lelijk eendje naar een mooie toekomstbestendige zwaan.

Woensdagmiddag hebben GEM Crailo, woningcorporatie de Alliantie en De Nieuwe Groene Afslag het glas geheven op de ondertekening van de koopovereenkomst van deze bijzondere plek.
Een toost op de toekomst werd uitgebracht door wethouder Hugo Bellaart (Gooise Meren) en burgemeester Gerhard van den Top (Hilversum) samen met betrokken partijen.

De Nieuwe Groene Afslag
Een groot deel van het gebouw blijft staan en wordt getransformeerd tot een kennis, inspiratie en ontmoetingscentrum voor circulariteit. Twee keer zo groot als de huidige Groene Afslag. Typische kenmerken die hergebruik van het gebouw en de inrichting duidelijk maken blijven behouden,  er komen dertig hotelkamers bij. De opening is voorzien rond de zomer van 2025.

Wethouder Hugo Bellaart (Gooise Meren) memoreert dat ook voor de GEM Crailo dit een bijzonder moment is omdat de Spiegelhorst voor de ontwikkeling van de buurtschap lang een vraagstuk is geweest. Slopen of  behouden en herontwikkelen, plannen we hier woningen of ook bedrijven? De kans die zich voordeed om de huidige Groene Afslag, die al 5 jaar als ‘placemaker’ in een oud kazernegebouw op Crailo gevestigd is, een plaats te geven in de Spiegelhorst is benut. De invulling van de Spiegelhorst met De Groene Afslag zal bijdragen aan de identiteit en uitstraling van het buurtschap Crailo. We zijn er blij mee aldus de wethouder.

Woningbouw
Woningcorporatie de Alliantie gaat een deel van het gebouw slopen. Op die plek komen 41 nieuwe appartementen voor zowel sociale- als middeldure huur.

Synergie gezocht
Het appartementencomplex wordt tegen de Nieuwe Groene Afslag aangebouwd.
Er wordt gezocht naar synergie tussen de transformatie van de Spiegelhorst en het nieuwe appartementencomplex. “Een unieke samenwerking” aldus de Alliantie.

Gedoopt
Het gebouw werd op ludieke wijze gedoopt door de bestuurders van de gemeenten, de Alliantie en de GEM. Geen champagne maar bloemzaadbommetjes werden tegen het pand gegooid.
 

Cookie-instellingen