Nieuw duurzaam onderstation 50KV Crailo

Ingeborg Vos 15-03-2022 1974 keer bekeken

Op de grens van Hilversum en Laren, binnen Buurtschap Crailo, verrijst de komende tijd een nieuw duurzaam 50KV onderstation van Liander/Qirion. Het huidige onderstation ligt nu iets verderop langs het Gebed zonder End richting de Bussumse heide.

Het onderstation voorziet een grootdeel van het Gooi van elektriciteit, maar is verouderd en toe aan vervanging.

Voor de realisatie van dit onderstation is een postzegelbestemmingsplan gemaakt door de gemeente Hilversum en Laren, deze is inmiddels onherroepelijk. De benodigde vergunningen zijn afgegeven en de aannemer is gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Het onderstation komt te liggen op het toekomstige bedrijvenpark De groene poort. Als u een bezoek brengt aan De groene afslag zijn de werkzaamheden vanaf de entree al goed zichtbaar.

Duurzaam
Op het terrein van Buurtschap Crailo geldt een aantal ambities: energie, mobiliteit, biodiversiteit en idenditeit. Tijdens het ontwerpproces heeft de architect deze ambities verwerkt in het ontwerp. Zo komt het dak vol te liggen met zonnepanelen en worden er veel materialen van het huidige terrein hergebruikt. Denk aan bestaande oude klinkers voor de bestrating rondom het nieuwe gebouw, muren komende van het voormalig oefen en rampenterrein en metalen damwandbeplating als onderdeel van de gevel.


Hergebruik van muren van het oefen en rampenterrein

Landschappelijke inpassing
Het terrein van het onderstation wordt omgeven met een hekwerk dat meegenomen wordt in het ontwerp. Het gehele ontwerp wordt ingebed in het groen zodat het opgaat in de omgeving.

Cookie-instellingen