Op bezoek bij het nieuwe onderstation van Liander op Crailo

Ingeborg Vos 06-02-2024 855 keer bekeken

Vrijdag 2 februari jl. vond een werkbezoek plaats aan het nieuwe onderstation van netbeheerder Liander op Crailo. Wethouders Hugo Bellaart (Gooise Meren), Jan van Midden en Niels Rood (beide Laren), medewerkers van projectbureau Crailo en de architect van het gebouw waren daarbij aanwezig.

Het nieuwe onderstation vervangt het oude provisorium (tijdelijke voorziening) even verderop in Buurtschap Crailo (langs het Gebed zonder End richting de Bussumse heide). Het bedrijf Qirion ontwerpt, bouwt en onderhoud in opdracht van Liander dit station.

Van 50.000 naar 10.000 Volt
Vanuit elektriciteitscentrale Diemen wordt de elektriciteit in hoog voltage getransporteerd naar een verdeelstation in ’s Gravenland. Vervolgens gaat er 50.000 Volt door dikke kabels – voorzien van aluminium in plaats van koper - naar het onderstation Crailo. In dit nieuwe onderstation wordt de binnenkomende 50.000 Volt verdeeld naar 10.000 Volt en gaat vervolgens door naar de bestaande transformatorhuisjes in de buurt. Deze zetten de spanning dan weer om van 10.000 Volt naar 400 Volt voor de huisaansluitingen. Een groot deel van het Gooi wordt vanuit dit station bediend, het gaat daarbij om enkele duizenden huishoudens.

De vraag naar energie wordt steeds groter, dit onderstation is gebouwd met het oog op de toekomst. Zo zijn er drie units gebouwd voor transformatoren. Twee daarvan worden nu ingericht.

Duurzaamheid / circulariteitVoor Liander is onderstation Crailo een pilotproject op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Ingegeven door de ambities van het buurtschap is daar door de architect invulling aan gegeven.

  • Biobased
    De basis van het bouwwerk is gemaakt van een betonfundatie en houtskelet opbouw.
  • Gevelmateriaal
    Er is o.a. gebruik gemaakt van oude dakpannen, klimmuur/gevelbeplating/hout van het voormalig oefen en rampenterrein.
  • Luchtventilatiesysteem
    Op 1.20 meter onder de grond ligt een buizensysteem dat zorgt voor de temperatuur binnen het station. In de winter wordt de buitenlucht door het systeem verwarmd en in de zomer gekoeld. Door dit luchtventilatiesysteem is er binnen geen airco nodig.
  • Terreinverharding

De straatklinkers voor het terrein rondom het onderstation zijn eveneens afkomstig van het voormalige kazerne terrein.

Deze duurzaamheidsmaatregelen zorgen voor 50% reductie op de milieu-impact. Uiteraard ligt het gehele dak vol met zonnepanelen en is er een laadpaal voor de auto’s van het (onderhouds)personeel.

Eerste gebouw in het buurtschap
Binnen Buurtschap Crailo is dit onderstation het eerste gebouw wat wordt gebouwd. Het gebouw moet passen in het landschap én daar voldoet het ruimschoots aan. De reacties zijn positief.
Het onderstation gaat in maart operationeel.
 

Cookie-instellingen