Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte

Ingeborg Vos 23-07-2020 3266 keer bekeken

Op onze website komt u het veel tegen ‘bestemmingsplan met verbrede reikwijdte’. Maar wat is dat nu eigenlijk? Wij leggen dit graag aan u uit.

Sinds 2014 is het mogelijk om een bestemmingsplan te maken met een verbrede reikwijdte. Het is een experiment onder de werking van de Crisis- en herstelwet. Wij lopen hierbij vooruit op het toekomstige omgevingsplan uit de Omgevingswet. Deze wet gaat in op 1 januari 2022.

Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte biedt mogelijkheden om de gestelde ambities voor buurtschap Crailo veilig te stellen. En dat voor de komende 20 jaar! Normaal gesproken heeft een bestemmingsplan een duur van 10 jaar.

De verbrede reikwijdte maak het bijvoorbeeld mogelijk om onderwerpen die gemeenten nu nog in de lokale verordeningen regelen, zoals de algemene plaatselijke verordening, op te nemen in het bestemmingsplan. Buurtschap Crailo ligt binnen een drietal gemeenten: Gooise Meren (Bussum), Hilversum en Laren. Om de regels voor iedereen die er gaat wonen en/of werken zo veel mogelijk gelijk te trekken is een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte een uitkomst. Je kunt hier bijvoorbeeld regelen dat honden in het hele gebied aangelijnd moeten zijn, dat parkeren in de bermen niet is toegestaan. Maar ook zaken zoals een lagere EPC (energie prestatie coëfficiënt) dan het bouwbesluit, het gebruik van houtkachels, het kappen van bomen e.d. kun je in de regels van de verbrede reikwijdte kwijt.

Welke regels er allemaal in het bestemmingsplan buurtschap Crailo opgenomen worden kunt u lezen als deze ter inzage komt te liggen. Dit zal naar verwachting in de laatste maanden van dit jaar zijn. Via onze website, nieuwsbrief én social media houden wij u op de hoogte wanneer dat precies is.

Cookie-instellingen