Van 29 naar 10 namen: participatie straatnamen via online peiling

Ingeborg Vos 02-10-2023 2551 keer bekeken

Een nieuwe woonwijk betekent nieuwe straten en nieuwe fiets-/voetpaden. En natuurlijk hebben die nieuwe straten en paden ook een passende naam nodig.

Thema: bijzondere Gooise vrouwen  Op de straatnaambordjes prijken in de toekomst wellicht de namen van bijzondere Gooise vrouwen zoals Mie Richter-Schaapherder, Cissy van Marxveldt of Anna Singer-Brugh. Bijzondere Gooise vrouwen is het gekozen thema voor de straatnamen voor deze nieuwe woonwijk.

Elke gemeente heeft, in afstemming met de erfgoedverenigingen en de straatnamencommissies, een aantal namen aangeleverd. De longlist bestaat uit 29 namen van bijzondere vrouwen. Zo zijn er vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzondere daden hebben verricht, maar op de lijst staat ook een schrijfster van vooroorlogse meisjesboeken die geboren is in 1889. Voor zover mogelijk is er onderzoek gedaan naar nabestaanden en om toestemming gevraagd om de naam van hun familielid te mogen gebruiken.

Op de website staat er bij iedere naam een kort verhaal waarom deze vrouw bijzonder is.

Van 29 naar 10: participatie via peiling
Niet alle 29 namen zijn ook daadwerkelijk nodig in het buurtschap. GEM Crailo, eigenaar van de Crailo gronden, heeft er in eerste instantie tien nodig. De rest van de namen komt op de reservelijst.

Om te bepalen welke tien namen het meest aanspreken houdt de GEM een online peiling. Iedereen die geïnteresseerd is kan meedoen en kan stemmen om een persoonlijke top drie door te geven.

Meedoen met de peiling kan via de link www.crailo.nl/stem+nu+mee. U kunt tot en met 31 oktober uw stem uitbrengen. Na afloop wordt de top tien bekend gemaakt op de website van Buurtschap Crailo.

Cookie-instellingen