Koopovereenkomst
Een beetje spannend is het wel voor de leden van vereniging klein crailo. Na maanden van voorbereiding is maandagmiddag de koopovereenkomst getekend voor de koop van het voormalige museumgebouw op Crailo. Naast de toekomstige bewoners waren een tweetal wethouders en een aantal medewerkers van GEM Crailo – eigenaar van de Crailo gronden – aanwezig bij deze mijlpaal. De vereniging koopt niet allen het gebouw, maar ook een stuk grond erom heen.
Wonen in een voormalig museumgebouw
Een museum was de laatste bestemming van dit gebouw, vandaar de naam. Oorspronkelijk is in 1951 het gebouw gebouwd als mobilisatie magazijn. Vereniging klein crailo gaat dit gebouw herontwikkelen en er negen appartementen en een gemeenschappelijke ruimte in realiseren. Aan het volume van het gebouw aan de voorzijde - inclusief laadperron, maar exclusief hellingbaan - wordt niks gewijzigd. De transformatie vindt vooral aan de achterzijde plaats. De aanwezige kelder wordt voorzien van daglicht door een gedeelte van de tuin aan de achterzijde te verlagen. Hierdoor wordt ruimte gemaakt voor een aantal appartementen. Achterin de gemeenschappelijke tuin komt o.a. een kas, een moestuin en een pluktuin. Bij de tuininrichting zijn de uitgangspunten voor materialen dat deze biobased of hergebruikt zijn én liefst zo lokaal mogelijk.
Het plan geeft invulling aan bij de ambities voor Buurtschap Crailo voor natuurinclusief bouwen, een toekomstgericht mobiliteitsconcept en een duurzaam energiesysteem Future Grid Crailo.
Wethouder Arno Schepers van de gemeente Hilversum gaf mede namens zijn collega’s van de gemeenten Gooise Meren en Laren aan dat iedereen verheugd is met dit plan.
“ We willen op Crailo een plan maken met hoge ambities. Crailo is iets bijzonders, met een eigen DNA. Daar horen ook verschillende woonvormen bij. Klein crailo heeft dit waanzinnig goed aangevoeld. Een bestaand pand transformeren natuurinclusief is iets waar jullie trots op kunnen zijn”.
In 2024 start de bouw en eind 2025 worden de appartementen opgeleverd.
Tekst gaat verder onder de foto's.
Voorzijde (studio Massimo)
Achterzijde/tuingevel (studio Massimo)
Het plan en de bewoners
Het plan klein crailo is begonnen als droom. Als we nu eens… anders zouden kunnen wonen
en leven? Meer betrokken bij elkaar, duurzaam, in het groen? Die droom, jaren geleden
geboren op camping De Franse Kamp, krijgt nu werkelijkheid.
“De herontwikkeling van het historische pand organiseren we zelf. We laten het gebouw grotendeels staan, dat is een bewuste keuze. We willen zoveel mogelijk hergebruiken wat mogelijk is. Aan de achterkant krijgt het gebouw een uitbouw van vooral hout. Samen met architect Studio Massimo Architecture & Nature en de aannemer (van Bekkum), proberen we zo duurzaam mogelijk te bouwen”, aldus Alexey Pristupa (voorzitter van klein crailo). Er wordt gekozen voor materialen die lang meegaan, een kleine ecologische voetafdruk hebben of met bestaande grondstoffen. De tuin is een belangrijk onderdeel van klein crailo. Met een voedselbosje, een wadi of een zwemvijver, een stuk moestuin en een pluktuin.
Vereniging klein crailo bestaat uit een enthousiaste groep mensen, van jong tot oud, afkomstig uit het Gooi en omstreken. De jongste toekomstige bewoner is nu enkele maanden op de wereld, de
oudsten in de zeventig. Als kwartiermakers in de nieuwe wijk werken we graag mee aan het vormen van een levendig buurtschap waar iedereen zich thuis voelt.