BPD gaat innovatief Kazernekwartier ontwikkelen

Ingeborg Vos 30-03-2023 3584 keer bekeken

De GEM Crailo heeft het plan Kazernekwartier van BPD |Bouwfonds Gebiedsontwikkeling geselecteerd voor de ontwikkeling van de eerste fase van Buurtschap Crailo. Het Kazernekwartier Crailo is een groene oase in het Gooi. Omringd door natuur en grenzend aan Bussum.

Een gebied dat altijd verborgen was voor het publiek, maar dat de komende jaren zal veranderen in een nieuw buurtschap, om te wonen, te werken en te recreëren. Het gehele gebied wordt op natuur-inclusieve wijze ontwikkeld en gebouwd. Bestaand materiaal wordt waar mogelijk hergebruikt en uiteindelijk zal het gebied meer energie produceren dan gebruiken.

De basis van het gebied wordt gevormd door de voormalige Kolonel Palmkazerne met een vernieuwd keukengebouw als hoofdgebouw aan de appèlplaats en daaromheen zes legeringsgebouwen die samen een prachtig ensemble in het groen vormen. Het  vernieuwde keukengebouw gaat fungeren als ontmoetingsplek, kunst- en cultureel centrum, werkruimte, educatiecentrum voor kunst en ontspanningsplek. Een gerenommeerde internationale ontwerpstudio zal kleur en invulling geven aan deze plek. In het Kazernekwartier worden – deels publieke – voorzieningen gerealiseerd, waarbij de nadruk ligt op kunst en cultuur gerichte functies.  

Het programma
Het programma met voorzieningen is gesitueerd rondom de koppen van de legeringsgebouwen en richt zich op de appèlplaats. Twee gebouwen zullen fungeren als galerie voor eigen werk en werk van andere kunstenaars, met de mogelijkheid voor Artist in Residence. Andere delen worden ingericht als kantoorruimte en ateliers voor de creatieve industrie. Naast een compacte commerciële plint aan de koppen, worden de andere vier legeringsgebouwen verbouwd tot energie-neutrale woningen in het betaalbare segment, met sociale huur en middeldure huur.

In totaal komen er 57 sociale huurwoningen en 48 middeldure woningen in het Kazernekwartier. BPD werkt samen met woningcorporatie Dudok Wonen aan de invulling van de sociale huurwoningen. Het BPD Woningfonds is de beoogd afnemer van de middeldure huurwoningen.

Het plan bevat daarnaast voor de nieuwbouwwoningen een instrumentarium voor een modulair bouwsysteem, waarin de constructieve modules deels in hout worden uitgevoerd. Dit leidt tot een variëteit aan woningtypologieën met de kenmerken van de kazerne-architectuur in een eigentijdse vorm; van appartementen tot rijwoningen en vrijstaande boshuizen verdeeld over clusters. De woningen hebben twee gemene delers: ze worden vanuit één herkenbare ‘silent architecture’-stijl, ontworpen en zijn onderdeel van het landschap.

De 66 koopwoningen (van rijwoning tot vrijstaande woning) worden in clusters in het groen gebouwd en worden verbonden door wandelroutes in het landschap. De bewoners hebben de mogelijkheid om de clusters in overleg op hun eigen manier in te richten.

Beoordelingsrapport
De inzending van BPD is ontwikkeld door een sterk team met geschikte partners die ervaring hebben met de transformatie van Boost-kazernes. In het beoordelingsrapport wordt gewezen op het zorgvuldige ontwerp met een duidelijke uitwerking van ‘silent architecture’. Ook het ontwerp van de bestaande gebouwen (van architect August Boost uit 1938) is op een intelligente, eigentijdse manier vertaald met daarin borging van het betaalbare segment en een groot deel van het commerciële programma.

Planning
Vanaf eind 2023 zal het eerste deel van de realisatie van Buurtschap Crailo plaatsvinden, beginnend met het Kazernekwartier. Het onherroepelijke bestemmingsplan 'Buurtschap Crailo' is recent vastgesteld, wat een belangrijke mijlpaal is. Medio 2023 zal BPD haar plannen gaan presenteren aan alle omwonenden en andere stakeholders.

Betrokken partijen
Gebiedsontwikkelaar: BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Landschap en Architectuur: Karres en Brands
Architectuur: Wenink Holtkamp Architecten
Architectuur: NAMO Architecture
Mixed use adviseur: Mooi Lost Op

Voor meer informatie
Kijk op de website van BPD.

Cookie-instellingen